Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Sporten maakt vrolijk en verbind. Dat gun je toch ieder kind!

16 oktober

Mijn dochter gaat naar speciaal onderwijs, een cluster 4 school vol leuke kids met een extra handleiding. In haar klas zitten 11 kids met de diagnose ASS. Door het aanbieden van extra structuur ervaren de kinderen meer rust waardoor ze zich veilig voelen in de klas. Een van de schoolvakken is natuurlijk gym. Voor het ene kind een feest en voor een ander kind een nachtmerrie. 

Paardrijden

Hoe fijn is het dat er op de school van mijn dochter een gymleraar is die precies weet hoe hij voor (bijna) ieder kind gym wel tot een feestje kan maken. Lang leve speciaal onderwijs!

Buiten de veilige muren van de school wilde mijn dochter ook heel graag sporten. Dus mams ging op zoek. Alle vriendinnetjes gingen op de hockey. Gezellig met elkaar, moeders en vaders langs de lijn en in de kantine. Dat ging met onze dochter helaas niet lukken. Te veel, te vaak, te druk, te onvoorspelbaar. Geen probleem, onze dochter is gek op paarden. Dus hop, hop, hop naar de manege.

De 2e manage was het raak. Daar troffen wij een coach die precies wist hoe hij met de angsten van onze dochter om kon gaan. Ze genoot, ze kreeg zelfvertrouwen en na 1 jaar deed ze zelfs mee aan wedstrijden. Hoe mooi om te zien wat een paard voor haar kan betekenen.

Naast de vriendschap met de paarden bouwde ze ook vriendschappen op met de andere paardenmeisjes. Met elkaar deelde zij dezelfde liefde voor de paarden. Eindelijk een omgeving waar haar beperking naar de achtergrond werd gedreven.

Om een kind te laten genieten van het sporten is het van belang dat er een coach aanwezig is die weet hoe hij jouw kind het beste kan stimuleren. Een coach die weet welke taal jouw kind spreekt. Die structuur kan bieden en kan motiveren. Maar er is zoveel aanbod. Hoe kan je als ouders van een kind met een handicap of een beperking efficiënt op onderzoek uitgaan? De gemeentelijke schoolsportcommissie Leiden biedt een oplossing. Zij bieden sinds kort een cursusaanbod aangepaste sporten aan. Op deze manier kunnen kinderen met een beperking of handicap kennismaken met verschillende aangepaste sporten.

Duimen dat er meer gemeentes gaan volgen!

Hopelijk vinden op deze manier nog meer kinderen een sport die bij hun past. Sporten maakt vrolijk en verbind. Dat gun je toch ieder kind!

Door: Marijke Hordijk