• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

De zomervakantie komt al wel héél dichtbij…

15 juni

“Ik wíl niet! Ik wíl niet meer!!!” Het was maandagochtend, en de week was duidelijk weer begonnen.

Gelijk schoot het versje door mijn hoofd: ik wil, ik wil, ik wíl niet meer – ik wíl geen handjes geven… Ik wil niet zeggen, elke keer – jawel mevrouw, jawel meneer… Nee, nooit meer van mijn leven!

En eerlijk? Ik gaf mijn dochter geen ongelijk. Het was warm, ze had weinig geslapen door de warmte en ze had vandaag ‘de stomme juf’. De laatste loodjes voor de vakantie… En met een schok realiseerde ik me dat die wel héél dichtbij kwam!

Weet je hoe veel weken je nog naar school moet? Vijf.” zei ik.

En weet je hoe veel dagen er in een schoolweek zitten?” “Vijf!” riep ze.

Dus hoe veel keer moet je nog naar school?” “Vijfentwintig!”

Ik tekende snel 25 rondjes op een blad. “Straks thuis mag je de eerste inkleuren.

Ik zag haar puzzelen. Vijfentwintig. Dat klonk ineens niet zo veel meer. Vijfentwintig, dat was overzichtelijk. Haar gezicht klaarde op.

Vrolijk werd ze niet, maar de weerstand was er uit. We konden naar school.

Ik had twee doelen bereikt:

Ze zat in haar emotie vast. Door haar een neutrale vraag te stellen verlegde ze haar aandacht en haar energie, waardoor de boosheid en weerstand vanzelf af nam.

En ze had ineens een beeld bij de tijd tot de zomervakantie. Vijfentwintig rondjes: dat kon ze ineens ‘pakken’. Het was ineens geen enorme zee van tijd meer die ze niet snapte.

Dat duwde me wel met de neus op de feiten: over 25 werkdagen is het al vakantie! Slik… Want voorbereid was ik zeker nog niet. Dus ook voor mij was het een mooi moment om aan de slag te gaan met een planning voor de zomervakantie. Hoe meer overzicht en structuur, hoe minder strijd en conflict in ons huishouden.

Niet ingevulde tijd is kliertijd… Dus helpt het ons om dat voor te bereiden.

Plan jij ook je zomervakantie? Dan alvast een paar snelle tips:

  • Plan niet alleen de activiteiten in, maar ook de rustmomenten. Ook voor jezelf! (Want als je ze niet inplant, komt het er niet van. Dan ga je toch die was wegwerken…)
  • Zorg voor een methode waardoor je kind zélf kan kiezen wat hij of zij gaat doen. Maak het overzichtelijk én visueel voor je kind. Hoe concreter, hoe beter! Zo voorkom je opmerkingen zoals ‘ik verveel me’ en ‘wat kan ik doen?’ Al hang je maar een activiteitenlijst op, of een bord met speelgoedpicto’s. Kijk wat past bij je kind!
  • Pluk de komende weken alle losse ‘prullen’ bij elkaar en gooi ze in een mand. McDonalds speeltjes, losse poppetjes en autootjes… Zet het op je slaapkamerkast. Weten ze niet wat ze kunnen doen? Dan trek je die mand tevoorschijn. ‘Nieuw’ speelgoed! Inpakken als cadeautjes mag voor extra pret.
  • Plan voor je kind klusjes in en om huis in. Hoeft niet lang te zijn: vijf minuten per dag is ook prima. Maar vakanties zijn juist een goede tijd om in rust te werken aan zelfstandigheid en leren hoe je huishoudtaken doet.
Het zijn vaak de kleine dingen die we doen, die het makkelijker maken voor onze kinderen. In dit geval een aftelkalender. Die avond maakten we een ‘echte’. Met de KidsProof Familyplanner!

Nu die vakantie nog overleven..

Marsha Buuron leert ouders van kinderen met autisme wat hun kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Meer informatie vind je op bijzonderbrein.nl

Ook geeft ze een minitraining om een vakantieplanning te maken! Super handig deze periode. Meer informatie vind je hier

TIP: Lees ook de vorige blog van Marsha vol met samenspeel-tips!

Naar de website