Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Ontprikkelen in drukke tijden

24 november

December. Veel ouders die een kind hebben dat extra zorg nodig heeft vinden het een dramamaand. De gewone dagen leveren vaak al genoeg onrust op. Maar november en december zijn de maanden met de wintertijd, met Sinterklaas en Kerst, met een lange vakantie, minder zon, slechter weer – allemaal dingen die er voor zorgen dat de spanning in en om huis aardig op kan lopen.

Dan is het helpend als je thuis leuke dingen kunt doen waardoor je kind even in zijn of haar eigen bubbel kan kruipen en kan ontprikkelen. Door je even terug te trekken, krijgen je lijf en je brein weer even het ‘sein veilig’. En dat is net wat ze nodig hebben in deze drukke maanden!

Daarom hierbij drie activiteiten waarmee je kind zich even heerlijk terug kan trekken:

1. Bouw een tafelhut

Hutten bouwen is fantastisch, want je kind heeft écht even een eigen plekje. En dat hoeft helemaal niet buiten, want binnen tover je een tafel zó om tot hut. Heb je nog oude lakens over? Prik dan gaten in de hoekjes en bind ze tegenover elkaar vast met een metertje touw er tussen. Als het goed is hangen de lakens aan de zijkanten van de tafel terwijl de touwen over de tafel heen gespannen zijn. Klaar! Als je goed overweg kunt met de naaimachine is het ook een fantastisch cadeau voor onder de kerstboom; maak er dan ramen en een deur in, en ’geheime’ kijkgaatjes.

Geen lakens over? Dan kun je voor een klein prijsje ook een tafeltent bestellen via de bekende online winkels.

 

2. Versier een doos

Rijd in je vrije tijd even langs een witgoedwinkel en haal daar een grote (koelkast)doos op.

Knip één lange kant open en plak eventueel de randen met tape af tegen vervelende paper cuts. Leg er krijtjes en stickers in en zet je kind er in.

Is je kind klaar met versieren en wil en kan hij of zij er echt een ‘huisje’ van maken? Dan kun je zelfs gaatjes in de doos prikken waar je oude kerstlampjes door naar binnen steekt. Zo heeft je kind een mini snoezelruimte. Kussen, deken, knuffel, fidgets er in en lezen (of iPad’en) maar!

3. In bad

Kan je kind veilig in bad? Maak er eens een sensorische ervaring van! Vul het bad met geurend badschuim en gooi er een handvol glowsticks in. Demp het licht en zet (veilig) een iPad neer met ASMR-filmpjes van YouTube, of een luisterverhaal, of rustgevende kinderfilmpjes. Zet favoriet speelgoed op de badrand en laat je kind even heerlijk badderen. (Voordeel: waarschijnlijk hoef je hierna alleen nog maar te dweilen voor een schone badkamer. )

Heb je geen bad? Overweeg dan eens een grote siliconen wasmand. Die zet je gemakkelijk in je douchehoek én het geeft je kind een gevoel van geborgenheid.

Welke activiteitentips heb jij om je kind te laten te ontprikkelen?

Marsha Buuron leert ouders van kinderen met autisme wat hun kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Meer informatie vind je op bijzonderbrein.nl

Naar de website