Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Het verhaal achter de Brussenkralen

25 mei
Ook voor broertjes of zusjes van een ziek kind is het niet altijd makkelijk. Daarom bedacht de moeder van Fieke en Imre: Brussenkralen! Creatief, ontprikkelend en handig om te weten hoe het met je kind gaat! In deze blog lees je het verhaal achter het initiatief.

Toen onze zoon de diagnose kanker kreeg, kreeg hij aan het einde van de eerste opname in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie een kanjerketting. Voor iedere nare ervaring in het traject bestaat een kraal die je aan je ketting mag rijgen. En zo vertelt een kanjerketting jouw persoonlijke verhaal van je ziekte.

Die ketting was zo belangrijk voor hem, maar voelde tegelijkertijd ook zo oneerlijk voor zijn grote zus van 5. Want zij is toch ook een kanjer? En zij maakt toch ook veel mee? En bovendien: als hij een ketting mag met van die mooie kralen, waarom zij dan niet, zij houdt toch juist van armbandjes en kettingen maken? Toen we haar uitlegden waar al die kralen voor staan, begreep ze ook wel dat wij niet wilden dat zij ook zo’n ketting zou krijgen. Maar toch was het niet eerlijk?

Het ging namelijk niet alleen om die mooie kralen, maar ook om de erkenning voor wat zij meemaakte in deze tijd. Om het feit dat Imre steeds kaartjes en cadeaus kreeg van mensen en dat zij dan vergeten werd. En nou mag ze die kralen ook al niet!

Natuurlijk mag zij ook een ketting. Maar niet die ene.

We mochten wat kanjerkralen hebben voor Fieke, omgedoopt tot “grotezussenkralen”. Daar was ze apetrots op en ze koestert ze tot de dag van vandaag. Toch voelde het voor mij niet goed. Niet netjes ook naar de stichting die zo haar best doet om geld op te halen om kinderen met kanker deze kralen te geven, dus zocht ik online naar andere mooie kralen voor haar. Maar die deden haar weinig, die hadden geen betekenis. Dus dat was het ook niet.

Uiteindelijk zijn we ze zelf gaan maken van klei. En dat werkt.

Zo waren we samen bezig en al kletsend en kleiend kwam ik achter haar verhaal. Wat zich allemaal in dat koppie afspeelde waar ze normaal geen woorden aan wilde of kon geven. Daar was ik heel blij om. Hoe verdrietig het ook was wat er naar buiten kwam, ik kon er eindelijk achter komen hoe het met ons meisje ging. We bedachten de “hé-hallo-ik-ben-er-ook-nog-kraal” en een donderwolkje voor als ze boos is. Een gele kraal voor een fijne dag en een rood hartje voor als ze mama mist.Het was niet alleen nuttig voor mij, het was (en is) vooral ook heel gezellig. We hebben iets gevonden wat we allebei leuk vinden om te doen. We zitten lekker te kletsen en te prutsen met die klei. We maakten iets concreets, dat is fijn. We mochten het helemaal zelf bedenken, alles was goed. En het werkt heerlijk ontspannend, die klei kneden en vormen. Brussenkralen noemen we de kralen. En die zijn he-le-maal van háár. En van haar alleen.

Op 10 februari 2023 is onze Imre overleden. Zijn kanjerketting wordt niet meer langer. Maar de Brussenketting van Fieke krijgt er nog regelmatig een brussenkraal bij. Nu vooral blauwe hartjes: de “Ik-mis-Imre-kraal”. Door terug te kijken naar de ketting, “lezen” we het verhaal van onze dochter. Over oneerlijkheid, vrolijkheid, en nu heel veel verdriet en gemis. Maar hopelijk zien we in de tijd dit verhaal veranderen. Het gemis zal blijven, maar ik gun haar ook weer heel veel gele kralen, voor alle mooie dagen in de toekomst.

Ik heb de Brussenkralen bedacht als middel om onze dochter de erkenning te geven die zij verdiende (en nog steeds verdient natuurlijk). Al doende ontdekten we zoveel meer voordelen:

  • Het belangrijkste: een gesprek met je kind. Over hoe het gaat, over wat het nodig heeft
  • Het biedt Quality time: je bent samen iets leuks aan het doen en aan het eind heb je iets tastbaars in je handen waar je het later nog eens over kunt hebben
  • Kleien ontspant. Het structureert je hoofd en het ontprikkelt.
  • Het geeft erkenning: jij bent óók belangrijk. Wat jij voelt doet ertoe, ook als het niet leuk is om te horen
  • Je kind leidt: dít vind ik mooi, zó wil ik het, nu is het klaar. Je kind is in control. Wanneer was dat voor het laatst?
  • De kralen op een rijtje vertellen het verhaal van je kind. Door pieken en dalen

En dit gun ik jullie ook. Jullie brussen in huis. En jou als ouder. Want je hebt al zoveel ballen in de lucht te houden. Ik weet hoe het voelt. Het onmachtige gevoel dat je je kind tekort doet, hoewel je alles geeft, alles doet wat je in je macht hebt en meer dan dat. Dat het nooit goed genoeg is. Dus ik gun jullie iets dat werkt. Wat je zo hapklaar kunt toepassen. Wat je voor de verandering eens niet zelf hoeft uit te zoeken. Want dat moet je al vaak genoeg.

Dus heb ik pakketten gemaakt met alles wat je nodig hebt. Alle materialen, uitgebreide uitleg over hoe je het kunt aanpakken en een legenda voor alle kralen die jullie ontwerpen. Met veel zorg besteed aan persoonlijke aandacht en erkenning. Want jullie doen het toch maar. Elke dag weer. Petje af.

Benieuwd naar de Brussenkralen? Hier check je het aanbod.

Naar de website