Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Een punthoofd of een kerstmuts

11 december
Wist je dat bij een kind met autisme alle gebeurtenissen zorgen voor open mappen in het hoofd? Hoe klein de gebeurtenissen ook zijn, het hoofd vult zich razendsnel met vragen en on-afgeronde zaken, open mappen dus. En dat creëert als snel een punthoofd.
Het moment dat een kind met autisme het niet meer overziet is het moment dat er teveel mappen in het hoofd openstaan en zo ontstaat het punthoofd. Een punthoofd uit zich vaak in ongewenst gedrag. En dat is per kind verschillend. Onze dochter krijgt op zo’n moment een meltdown. Het is belangrijk om open staande mappen op tijd te sluiten. Voor ons betekent dat leven volgens de geef me de 5 methode. Wat is mijn taak, Hoe voer ik hem uit, Wanneer moet ik dat doen, Waar vind het plaats en Wie is erbij betrokken.

Onze auti-kerst staat al helemaal gepland. Zodra de Sinterklaas op zijn retour is naar Spanje komt de kerstboom bij ons in huis. Dat betekend dat op zaterdagochtend vroeg, voor de drukte begint, wij met het gezin op zoek gaan naar de perfecte kerstboom. Dat vraagt heel wat geduld voor onze dochter, Anke, met autisme. Niet te lang treuzelen en bomen vergelijken maar kopen die boom. Die map in haar hoofd is alvast gesloten.

Op de weg naar de kassa mogen allebei de kids een kerstbal uitzoeken. Mijn zoon, Jan, heeft direct een mooie glimmer te pakken. Voor Anke is dat anders. Zoveel keuze, wat doe ik haar aan! We besluiten ons op te splitsen want dochterlief raakt geïrriteerd. Paps gaat met Jan op pad de kerstmarkt door en ik zet samen met Anke de zoektocht voort. Het is het begin van de maand en dat betekent dat de kids ook net hun zakgeld hebben gehad. Anke kan daar moeilijk mee omgaan. Sparen is voor haar onmogelijk, elke euro gaat op aan impulsinkopen. Dit keer focust ze zich op een deken. Maar met haar 5 euro heeft ze nog lang niet genoeg om dit ook te kunnen kopen. Daarnaast hebben we al 6 dekens in huis. Dus deze koopwens stimuleren wij niet. In haar hoofd staan de mappen “ zakgeld uitgeven” en “ik wil een deken” wagenwijd open naast de map “kerstbal kopen”. Ik probeer haar rustig door het moment heen te coachen. Eigenlijk is ze al te geprikkeld en reageert onredelijk op alles wat ik zelf of doe. Maar het lukt! Ze kiest een mooie, glitter bal en accepteert dat ze geen deken van haar zakgeld kan kopen.

Als beloning kopen we een lekker zak oliebollen. Everybody happy. Op naar de volgende uitdaging ….. met elkaar de kerstboom optuigen. Maar dat zien we morgen wel weer.Wist je trouwens al dat we ook een kidsproof plus nieuwsbrief hebben? Wil jij niks meer missen aan nieuwe tips meld je dan snel aan!