Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Hoe overleeft mijn kind met autisme Sinterklaas?

19 november

Wat een feest, Sint is weer in het land. Tijd voor pepernoten en chocoladeletters en ….. spanning!

Waar bij een gemiddeld kind de spanning stijgt in de aanloop naar de langverwachte intocht van Sinterklaas is het voor een kind met autisme al helemaal spannend. Wat zou jij kunnen doen om de spanning minder te laten zijn voor jouw kanjer met autisme?

1. Vertel het grote geheim. Misschien moet je er nog niet aan denken, de waarheid vertellen aan. Een droom in duigen, eerder dan gedacht. Maar het kan zoveel rust geven. Door het feest feitelijk te maken kun je een deel van de emotionele lading van het feest bij jou kind weghalen.

2. Maak een aftelkalender waar niet alleen de nachtjes worden bijgehouden tot 5 december maar ook wordt aangegeven op welke vaste momenten het schoentje gezet mag worden, Sint op school komt, pakjesavond gevierd wordt. En ga, als het nodig is, nog een stap verder. Maak door middel van picto’s bijvoorbeeld een stappenplan voor het schoen zetten. Hoe duidelijker, hoe beter.

3. Help je kind om een verlanglijstje te maken. En als dat zelf te veel gevraagd is, schrap het verlanglijstje. Jouw kind kan jouw vast vertellen wat hij of zij graag wil hebben. Wij stemmen al jaren met onze dochter af wat ze graag wil hebben en vertellen haar dan ook dat ze dat gaat krijgen. Als het fijn is voor jouw kind kun je het ook al samen gaan kopen. Onze dochter geeft het rust als ze weet dat het cadeau in huis is. Maar ik ken ook gezinnen waar dat niet genoeg is. Kijk waar jouw kind behoefte aan heeft.

4. Pakjesavond op 5 december? Vervroegen van pakjesavond geeft zoveel rust. Waarom wachten en spanning opbouwen? Pakjesavond kan al gevierd worden vanaf het moment dat Sinterklaas in het land is. En dat is echt niet raar! Al veel gezinnen gingen jou voor.

5. Hoe meer pakjes, hoe leuker. Sinterklaas wordt steeds vaker meerdere keren gevierd. Een keer op school, op de sportvereniging, op papa’s werk, bij de ene opa en oma en bij de andere opa en oma. Too much!! Hoe gezellig het voor jou ook klinkt, beperk de feestmomenten. Niets raars aan als jij het met jouw gezinnetje alleen thuis viert. Niets wachten op alle gedichten en urenlang stapels cadeaus uitpakken. Dat vraagt veel van jouw kind met autisme. Hou het klein en niet te lang. En daarna lekker een extra grote mok warme choco met slagroom.

Voor mij als moeder was het best even wennen, een auti-proof Sint feest. Dat romantische beeld van het gezinnetje rustig en blij om een stapel pakjes blijkt niet haalbaar. Maar ik ben blij dat wij het nu anders aanpakken. Dat geeft onze dochter zoveel rust. En ons als gezin dus ook. En op onze manier is het hartstikke gezellig. Daar doen we het voor toch!

Succes de komende weken en dag hoor!