Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Maak je eigen kabouterpad

28 januari
Kabouterpaden lopen zijn één van de favoriete uitjes met jonge kinderen. Heerlijk buiten op avontuur in de natuur. Bij de start krijgen de kleintjes een kaboutermuts, rood geschminkte wangetjes en een knapzak met opdrachten voor onderweg. Heb je geen kabouterpad in de buurt of is het startpunt dicht? Met deze tips komen de kabouters gewoon naar jullie toe!
Je eigen kabouterpad
Een kabouterpad is een korte wandelroute voor jonge kinderen. De meeste routes starten bij een buitencentrum van Staatsbosbeheer. In echte kabouterstijl mogen kinderen daar op zoek naar kaboutersporen langs het pad.

Helaas zijn de startpunten van de routes niet altijd open. Bovendien kunnen de openingstijden in verband met de coronamaatregelen flink verschillen. Wil je tóch graag een kabouterpad wandelen met je kinderen? Met deze tips organiseer je deze kabouterbeleving gewoon bij jou in de wijk!

1. Markeer een route

Bedenk vooraf een route door de wijk die je wilt lopen met je kinderen. De route markeer je heel makkelijk met stoepkrijt. Teken bijvoorbeeld paddenstoelen, kaboutervoetafdrukken of kaboutermutsjes op de stoep als wegwijzers. 

2. Knutsel een kaboutermuts

De kaboutermuts mag absoluut niet ontbreken tijdens een zoektocht naar kabouters. Knutsel vooraf samen met je kinderen een kaboutermuts van stof of papier.

3. Schmink rode wangetjes

Maak met schmink rode wangetjes bij jouw kleine kabouter. Heb je geen schmink in huis? Wat rode lippenstift of blush werkt ook goed.

4. Vul een knapzak

Vul voor elk kind een rugzakje met wat lekkers voor onderweg. Wat dacht je van een online besteld glutenvrije lekkernij bij één van deze toegankelijke bakkerijen en restaurantjes

5. Zoek kaboutersporen

Voordat jullie beginnen vertel je over de kabouters in de buurt. Kabouters zijn erg verlegen en klein en dus moeilijk om te vinden. Maar wie weet vinden jullie wel sporen vandaag. Tip: geef de kinderen ook onze Kidsproof Kabouterbingo mee.
6. Bedenk opdrachten

Onderweg kun je je kinderen grappige kabouteropdrachten en -vragen geven. Denk bijvoorbeeld aan:
- Laat eens zien hoe een kabouter huppelt.
- Waar woont een kabouter? Kun jij zijn huisje vinden?
- Hoe oud worden kabouters?
- Waarom hebben kabouters een rood mutsje op?
- Welke sporen op de Kabouterbingo kun je vinden?

Veel kabouterplezier!

Ben je wel in de mogelijkheid om een kabouterpad te bezoeken? Bekijk één van deze kabouterpaden in de regio!

TIP: Zoek jij meer leuke activiteiten in de natuur? Neem eens een kijkje bij de Dagje weg - Natuur pagina!
Naar de website