• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

29x kersttradities om met kinderen te doen

11 december
Welke kersttradities hebben jullie thuis? Elk jaar samen de kerstboom optuigen, samen een adventskalender maken of allemaal in pyjama cadeautjes uitpakken? Misschien is dit wel hét jaar om een nieuwe traditie te beginnen. Wij hebben 29 ideeën op een rij gezet!
Kersttradities voor kinderen

1. Verras de kinderen in december met een zelfgemaakte adventskalender. Je kunt ze in alle soorten en maten maken; bijvoorbeeld elke adventszondag een cadeautje, elke dag tot kerst een verrassing, of om de dag een grappige opdracht.

2. Als de geur van jullie favoriete koekjes uit de oven komt, weet je dat het bijna Kerst is. Zoek met de kinderen een recept uit en bak elk jaar de mooiste koekjes. Tip: maak ze in de vorm van kerstbomen of sterren. Gelukkig zijn er ook steeds meer glutenvrije merken om lekker mee te bakken. Kidsproofplus-reporter Anouk vertelt haar tips in deze blog!

3. Kies elk jaar een mooi kerstverhaal om aan je kinderen voor te lezen voor het slapengaan. Tijdens de donkere dagen voelt dat extra speciaal.

4. Verstuur je elk jaar kerstkaarten? Maak van het schrijven een speciaal momentje en laat de kinderen helpen schrijven of versieren. Voor de échte creatieveling: knutsel je eigen kerstkaarten.

5. Een pak oase, wat groene dennentakken en een leuke mand. Ga met je kids aan de slag om een kerststukje te maken voor in de vensterbank, op tafel of in de kinderkamer.

TIP: Ben jij een echte knutselfan? Bij onze blogs vind je nog veel meer creatieve knutseltips!

6. Natuurlijk dé kersttraditie van bijna elk gezin: samen de kerstboom uitzoeken of opzetten. Ook leuk: graaf je eigen kerstboom uit, of hak hem om, bij een kerstbomenkwekerij.

7. Laat de kerstboompret nog langer duren en laat je kinderen in december zelf een kerstboom knutselen. Bijvoorbeeld van vilt met klittenband figuurtjes of op een doek met lampjes erachter.
8. Vier elk jaar het begin van de kerstvakantie met dat ene lekkere kerstgerecht waar iedereen van smult.

9. De kerstboom wordt nog specialer als er persoonlijke ornamenten in hangen. Ontwerp elk jaar samen een nieuwe kerstbal of nieuw ornamentje voor in de boom. Tip: schrijf het jaartal erop.

10. Liever niet zelf aan de knutsel? Je kunt je kinderen ook in de winkel een kerstbal laten uitzoeken. Als ze dan later uit huis gaan, kunnen ze een doos vol persoonlijke ornamenten meenemen.

11. Film elk jaar een kerstboodschap met het gezin en stuur deze naar familie en vrienden.

12. Na alle kerstdiners is het heerlijk om een lekkere wandeling te maken met het hele gezin. Maak er een traditie van om elk jaar naar dezelfde plek te gaan óf juist door elk jaar een nieuw wandelgebied te ontdekken.

TIP: Op onze pagina Dagje Weg Natuur vind je fijne routes, waarvan ook een aantal routes rolstoeltoegankelijk zijn.

13. Bij Kerst hoort natuurlijk een heerlijk kerstdiner. Verzin iedere Kerst met de kinderen wat er op het menu staat en knutsel samen de menukaartjes.

14. Maak het een traditie om allemaal een extra mooie outfit te dragen met Kerst. Ook leuk om vooraf samen uit te zoeken en klaar te leggen.
15. Hebben jullie nog een lege vensterbank of kaal tafeltje? Versier elk jaar samen een kersttafel met favoriete (zelfgemaakte) kerstversiering.

16. Is het bij jou thuis al traditie om elk jaar een kerstklassieker te kijken? Maak er een jaarlijkse filmavond van onder de kerstboom.

Bekijk hier onze favoriete kerstfilms en -series voor kinderen!

17. In de kerstvakantie mogen je kinderen misschien wel langer opblijven. Geef een kerst-sleepover en slaap met het hele gezin in de woonkamer onder de kerstboom.

18. Dat kale raam mag wel wat opgefleurd worden. Ga in december samen aan de slag met een kerstraamtekening.

19. Kies allemaal een top 5 met favoriete kerstliedjes en maak een afspeellijst die je elk jaar opnieuw kunt draaien in december. 

20. Een ideale activiteit tijdens de donkere dagen: puzzelen. Maak er een traditie van om elk jaar samen een puzzel van 1000 stukjes te maken in de kerstvakantie.

21. Trek alle spellen maar uit de kast voor de jaarlijkse spelletjes marathon. Misschien krijgt de grote winnaar zelfs een trofee?

TIP: Op onze Shoppagina vind je allerlei webshops met toegankelijke spelletjes!

22. Vraag elkaar waar je dankbaar voor bent tijdens het kerstontbijt. Een mooi momentje om terug te blikken op het afgelopen jaar.
23. Bezoek samen met je kinderen een levende kerststal in december. Tip: bij gebrek aan een kerststal in de buurt is een kinderboerderij ook een leuk alternatief.

24. Hang bij het optuigen allemaal een kerstwens voor elkaar in de kerstboom.

25. Vieren jullie Kerst met cadeautjes? Voor veel gezinnen zijn pakjes onder de kerstboom een echte traditie.

26. Tover het huis samen om tot een écht kersthuis. Hang buiten overal lampjes op, ga in de weer met slingers rond de trapleuning of bouw samen een kerstdorp.

27. Bezoek elk jaar een andere kerstmarkt met het gezin. Hmmm! Dikke jas aan en buiten in de kou warme choco drinken en poffertjes eten.

28. Ga elke kerstvakantie samen met je kids schaatsen. Een witte Kerst en bevroren sloten zit er helaas niet elk jaar in, dus kies bijvoorbeeld een leuke pop-up schaatsbaan of schaatshal in de buurt.

29. En tot slot: hou een jaarlijkse foute kersttruiendag. Kies allemaal een gekke kerstrui voor een ander uit. Dat wordt lachen!

Welke kersttradities hebben jullie in december met het gezin? Veelgehoorde tradities rond de feestdagen zijn om samen de kerstboom op te tuigen of om het huis helemaal te versieren met lampjes. Misschien is dit wel het jaar waarin een nieuwe traditie ontstaat in jouw gezin. Wij hebben hierboven 29 leuke kersttradities verzameld die leuk zijn om met kinderen te doen in december, in de kerstvakantie of met de kerstdagen.

Fijne Kerstdagen!

TIP: wil jij met jouw gezin tijdens de kerstvakantie ontspannen in een toegankelijk vakantiehuis? Neem een kijkje bij onze Vakanties voor inspiratie!

Naar de website