• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Coeliakie: Kidsproofplus-reporter Anouk vertelt over haar ervaring

3 december
Op Kidsproofplus delen wij graag leuke tips en activiteiten voor kinderen met een beperking, maar wij vinden het ook heel belangrijk om kinderen zelf aan het woord te laten. Reporter Anouk (17) vertelt over haar ervaringen met coeliakie en deelt haar favoriete glutenvrije producten. Ook haar ouders vertellen hoe zij hiermee omgaan.
Kidsproofplus-reporter Anouk

"Mijn naam is Anouk en ik ben zeventien jaar. Ik heb coeliakie. Dit betekent dat ik heel ziek word als ik gluten binnen krijg. Toen ik twee jaar oud was, merkte ik voor het eerst dat ik hier last van heb.

Dat ik coeliakie heb, betekent dat ik veel producten niet kan eten. Dit was eerst best lastig. Daarnaast heb ik door coeliakie een groeiachterstand opgelopen. Ik voelde mij eerst heel anders dan andere kinderen en ik had het idee dat ik niet "normaal" was. Ik moest bijvoorbeeld veel oppassen met wat ik at en ik was dus veel kleiner dan leeftijdsgenoten. Nu ik een paar jaar ouder ben, heb ik het kunnen omarmen en zie ik het als iets wat mij speciaal maakt.

Ook is coeliakie steeds meer bekend geworden, waardoor er veel meer glutenvrije merken zijn ontstaan. De producten van deze merken vind ik ook echt lekker! Veel brood en koekjes waren erg droog en kruimelig. Nu is het veel beter: brood van Bakker Leo is erg lekker en merken zoals Schär, Consenza, Vrij van producten van Albert Heijn en de glutenvrije lijn van Jumbo zijn echte aanraders.

Ik kan, ondanks de aanpassingen in mijn voeding, mij toch gewoon normaal voelen."

De ouders van Anouk
"We weten inmiddels al vijftien jaar dat Anouk coeliakie heeft. Anouk was twee jaar toen we erachter kwamen waarom zij  steeds zo moe en ziek was. Haar darm was door de gluten zo beschadigd, dat deze nog amper voedingstoffen opnam. Ze heeft een intollerantie voor gluten, dit zit in heel veel producten verwerkt. Je kunt hierbij denken aan brood en koekjes, maar gluten zitten bijvoorbeeld ook in gebak, sausjes en snacks.

Daarnaast moeten wij enorm oppassen met kruisbesmetting, want van een klein kruimeltje kan ze al ziek worden. Als Anouk een kruimeltje van een product met gluten binnenkrijgt, gaat ze overgeven, krijgt ze diaree en heeft zij een paar dagen buikpijn. Onze keuken is ingedeeld in een groot deel dat glutenvrij is en maar een klein deel waar wel gluten mogen komen.

Als je coeliakie hebt moet je je levenlang een glutenvrij dieet volgen. Van het glutenvrije dieet knapte Anouk snel op, maar door haar ziekte heeft ze wel een flinke groeiachterstand opgelopen. In het begin was het erg zoeken naar glutenvrije producten, maar tegenwoordig is er veel te krijgen. De oliebollenmix en kruidnotenmix van Peaks zijn met de feestdagen favoriet. Inmiddels zijn er glutenvrij veel producten te verkrijgen, zowel in de supermarkt als via internet."

Wil jij ook jouw verhaal met andere kinderen of ouders delen? Jouw tips, verhalen en ideeën zijn meer dan welkom! Je kunt altijd een mailtje sturen naar redactie@kidsproofplus.nl.

Naar de website