Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Marijke deelt: een mooi uitje in de buurt

9 september
Marijke Hordijk vertelt over haar vertrouwde uitje met haar dochter van 10. Uitdaging of genieten? Overdenkingen die veel ouders waarschijnlijk herkennen.
Zwiep, zwiep, zwiep, daar loopt ze. Mijn dochter van 10 jaar met autisme, met haar blonde paardenstaart zwiepend door het gangpad van de Intratuin. Het lijkt zo gewoon, maar voor ons heel speciaal. Ons doel vandaag? Met elkaar de vaste winkelroute lopen, een warme chocomel drinken en een plantje kopen. Bij elk uitje bespreken we van te voren goed wat we precies gaan doen en hoelang het gaat duren. Dat geeft onze dochter houvast. En ons dus ook, everbody happy.

Door de grote deur stappen we vol goede moed naar binnen. Eerst langs de buitenplantjes en dan in volle vaart naar de vissen. Daar zwemmen ze weer hoor, al die oranje rakkers. En ze kijken altijd blij terug! Na de vissen te hebben bewonderd is daar de hoofdattractie, de konijntjes! En natuurlijk de schattige muisjes, de cavia’s en de papagaai.

Het vooruitzicht om daar te gaan kijken is altijd leuker dan er ook echt zijn. Wat is het toch lastig om die schattige beestjes te zien maar niet te mogen kopen. Dat blijft elke keer weer moeilijk te begrijpen. Rustig leg ik haar weer uit dat we al een konijn hebben om voor te zorgen. Even is daar irritatie maar ik geef snel een andere draai aan het gesprek. Want daar lonkt de koffiehoek. Kom, let’s go! Een vertrouwd concept, zelf uitkiezen, net genoeg keuze en altijd hetzelfde. Hoe heerlijk is dat, zo voorspelbaar! Precies wat mijn dochter nodig heeft.

Daar zitten we dan gezellig. Er is een warme chocomel gescoord, natuurlijk met slagroom. Om ons heen zitten de tafeltjes vol. Kindjes die lekker spelen in de speelhoek, mama’s die uitgebreid de dag doornemen. Fijn! Voor ons geen rust. Momenten zonder invulling zijn voor kinderen met autisme altijd lastig. Het doel was chocomel drinken, dus zodra de beker van mijn dochter leeg is gaan we weer door. We scoren nog even een plantje. Kiezen blijft lastig, maar als ik voor haar de keuze beperk in twee plantjes lukt het haar toch.

En dan zijn we alweer bij de kassa. Dat waren 30 gezellige minuten. Voor de meeste gezinnetjes niets bijzonders. Voor ons als zorgintensief gezin altijd een feestje. Vandaag waren we bij de Intratuin in Voorschoten en over twee weken gaan we naar Zevenhuizen. Een andere locatie maar precies hetzelfde concept. En weet je wat, dan maken we er helemaal een feestje van met de kinderhightea!