Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Ontprikkelen in de binnenspeeltuin

30 januari

Afgelopen vakantie was ik met een autistisch oppaskind in de binnenspeeltuin. Voor veel ouders is het een plek waar ze hun kind vrij kunnen laten rondrennen zodat ze zelf even een tijdschrift open kunnen slaan, of bij kunnen kletsen met een vriendin. Maar als je er heen gaat met een kind met een zorgvraag is dat toch net even anders.

Behalve dat het een aanslag was op al mijn zintuigen (de geur van volle luiers! het echoënde geschreeuw! de oorwurmende Baby Shark!) stond ik de hele tijd ‘aan’.

Het is namelijk een hele kunst om in de gaten te houden tot wanneer het nog leuk is. En om weg te gaan voordat het vervelend wordt. Zo blijft het een succeservaring in plaats van wéér een heftige bui met onbegrip van buiten en het gevoel dat het nooit goed gaat.

Ik zie genoeg kinderen met een anders werkend brein in mijn praktijk voorbij komen om te weten dat die overprikkeling er voor ieder kind anders uit ziet. Bij dit kind wist ik dat hij de prikkels van die speeltuin ging overschreeuwen. Door zélf te gillen, had hij invloed op wat hij hoorde. En door zélf druk rond te rennen, duwde hij zogezegd de andere prikkels weg.

Dus hoe drukker hij werd, hoe meer overprikkeld hij eigenlijk was.

Ik pakte hem naast me en deed een oefening die mijn eigen kinderen soms fijn vinden.

Gewoon, op mijn telefoon. Met zijn vinger liet ik hem een bewegend balletje volgen. “Als het bolletje deze kant op gaat, adem je in. En als het balletje die kant op gaat, adem je uit.”

Met rode wangen volgde hij het balletje. En het werkte, ik voelde hem ontspannen! Tijd voor de koptelefoon, de iPad en de auto. Een succeservaring erbij, en dat kon dit mannetje goed gebruiken.

Er zijn veel verschillende ontprikkelapps voor je telefoon die je kunnen helpen op dit soort momenten. Ze zijn allemaal verschillend en het ligt er dus maar net aan wat jouw kind fijn vindt en hoe oud hij of zij is. En of je kiest voor een betaalde of een onbetaalde app, natuurlijk.

Ademhalingsoefeningen werken het beste om stress snel te laten zakken, maar sommige kinderen vinden ze niet fijn. Dan kan ook luisteren of digitaal kleuren bijvoorbeeld helpen.

Apps zoals Headspace en Meditaties-voor-Kinderen zijn heel populair. Maar ik merk dat juist ook luisterboeken, digitale kleurplaten of fidget-apps heel goed kunnen werken.

En zo’n simpele ademhalingsoefening als ik met kijn oppaskindje deed, kun je natuurlijk heel makkelijk ook doen met pen en papier:

· Teken een groot vierkant

· Zet de vinger van je kind op één van de punten.

· Laat je kind de lijn volgen terwijl hij of zij inademt.

· De tweede lijn houdt je kind zijn of haar adem vast.

· De derde lijn ademt je kind uit.

· De vierde lijn ademt je kind nog even niet in.

· Houd dit liefst 4 minuten vol, of zo lang als nodig is (of als mogelijk met je kind)

Deze techniek heet ‘box breathing’. Saai? Zweverig? Nee hoor!

De Navy Seals gebruiken ‘m in stressvolle situaties. Niks zweverigs aan dus.

Volgende keer toch even een extra app op mijn telefoon zetten, bedenk ik me net…

Marsha Buuron leert ouders van kinderen met autisme wat hun kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Meer informatie vind je op bijzonderbrein.nl

TIP: Lees ook de vorige blog van Marsha over ontprikkelen in drukke tijden! En haar blog over goede voornemens!

Naar de website