Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Tips voor samen spelen met en zonder beperking

14 september
Heb je een beperking en wil je graag samen spelen met kinderen zonder beperking? Ervaringsdeskundigen Pauline en Joël kunnen erover meepraten.
kinderambassadeur Joel

Als kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind zetten zij zich ervoor in dat elk kind mee kan spelen.

Toegankelijke speeltuin

Joël heeft cerebrale parese. "Er is een plekje in mijn hersenen beschadigd. Hierdoor werkt de rechterkant van mijn lichaam niet zo goed.” Door zijn beperking kan hij in de gemiddelde speeltuin weinig doen: “Vaak kan ik alleen op de schommel.” Nu houdt hij gelukkig van schommelen, maar samen spelen is toch een stuk gemakkelijker in een speeltuin die wél goed toegankelijk is. Pauline herkent dat. “Ik zit in een rolstoel. Toen ik jonger was ging ik wel naar de speeltuin met mijn broer, die kon mij tillen. Maar alleen kon ik niks. Dan zag ik alle kinderen lol hebben en spelen en dan zat ik daar maar rond te kijken.”

Vraag het gewoon

Doordat Pauline naar een gewone school gaat, heeft ze veel vriendinnen zonder beperking. “Mijn vriendinnen doen wel eens een spel dat ik niet kan, bijvoorbeeld voetballen. Dan ga ik kletsen met een ander kind of zelf iets bedenken wat we samen kunnen doen.” Ze is niet bang om op andere kinderen af te stappen. “Dan vraag ik: ‘Kan ik meedoen? Kunnen we iets verzinnen waaraan ik mee kan doen?’ Meestal reageren ze gewoon goed.”

Andersom moedigt Pauline ook kinderen zonder beperking aan om het initiatief te nemen: “Stap eens op kinderen met een handicap af en vraag: ‘Wil je meedoen?’ Wat maakt het uit dat iemand in een rolstoel zit. We zijn allemaal mensen, we bijten niet hoor.”

Kinderambassadeur Pauline
Kinderambassadeur Pauline

Samenspeeltips

Zoek je net als Joël en Pauline naar een spel of activiteit waar elk kind aan mee kan doen? Probeer dan eens deze drie spellen van de Speeltuinbende. Plezier gegarandeerd!

  1. Speeltuinbingo

Ga samen op avontuur met de speeltuinbingo. Op zoek naar een hondendrol, een prullenbak, een bal of een insect: zo ontdek je samen je speelplek! Maak samen een bingokaart met bijvoorbeeld 6 vakjes en schrijf of teken daarin 6 dingen die je in de speeltuin tegen kunt komen. Ga vervolgens op zoek.

  1. Op zoek naar de schat

Knutsel samen van een schoenendoos een schatkist. Hierin kun je een echte schat verstoppen, iets lekkers bijvoorbeeld. Dan laat je de kinderen de doos verstoppen en tekenen zij een schatkaart. Of zoek de doos met aanwijzingen, zoals koud/warm. Om de beurt zoeken de kinderen elkaars schatkist. Is de schatkist gevonden? Dan is de schat voor jou!

  1. Laserdoolhof

Je bent de actieheld in je eigen lasergame. Maak een laserdoolhof met wol, stoelen en tafels. Je maakt de laserstralen door de draad te spannen tussen de poten van tafels en stoelen (of ander stevig materiaal). Geef de deelnemers de opdracht om een route te volgen. Daarbij mogen de laserstralen niet geraakt worden, dat betekent ontwijken en bukken. Lukt het hen om steeds sneller door de lasergame te gaan? Je kunt ook de deelnemers betrekken bij de voorbereiding door ze zelf de draden te laten spannen.

Deze en andere tips vind je in het boekje Samenspeeltips van de Speeltuinbende, dat je hier gratis kunt downloaden.

Krijg je geen genoeg van samen spelen? Sluit je dan aan bij de Speeltuinbende en doe mee met de samenspeelmiddagen, speeltuintests en andere leuke activiteiten.

Dit interview werd gehouden door Mariël Verburg

Fotocredits: Stichting het Gehandicapte Kind

Naar de website