Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Ontmoetingsplek speeltuin Ramplaankwartier

5 juli
Toen in 2017 een plan werd gemaakt voor de vernieuwing van de speeltuin, stak Noortje Wassenaar daar een stokje voor. Er was helemaal geen rekening gehouden met kinderen met een handicap. En zo werd de speeltuin na de verbouwing uiteindelijk een echte, toegankelijke ontmoetingsplek!

Noortje Wassenaar zit in het bestuur van speeltuin Ramplaankwartier: de oudste speeltuin van Haarlem. In 2017 was deze speeltuin toe aan vernieuwing. Een projectleider had een mooi plan gemaakt. Alleen hierbij geen rekening gehouden met kinderen met een handicap. Voor hen waren er geen toegankelijke speeltoestellen om te gebruiken. Noortje stak hier een stokje voor!

“‘Kinderen met een handicap? Die zien we helemaal niet in onze buurt’” - een uitspraak die werd gedaan toen ik aangaf dat de speeltuin aangepast moet worden zodat kinderen met een handicap er ook in kunnen spelen", vertelt Noortje.

‘Alleen omdat jij deze kinderen nooit ziet, betekent niet dat ze er niet zijn’, vertelde ik aan hen. Als een speeltuin in de buurt niet voor jou toegankelijk is, dan ga je er ook niet heen. ‘Maar in welk opzicht is deze speeltuin ontoegankelijk?’ werd er aan mij gevraagd. Ik legde uit dat de drempels van de speeltuin te hoog zijn en de vloer ongelijk. Probeer er dan maar met je rolstoel overheen te gaan. De mogelijkheid om de speeltuin te betreden, was er niet. Laat staan erin te spelen. En toen viel gelukkig het kwartje bij de projectgroep.”

De speeltuin aangepast
Noortje: “De ondergrond is verhard en er is kunstgras gelegd rondom de speeltoestellen, in plaats van zand. Er is een nestschommel, waar je liggend in kunt schommelen. Bij het terras is een verlengde picknicktafel zodat je gezellig kunt aanschuiven met je rolstoel. En bij de zandwerkplaats is een rolstoelopening die gefinancierd is door Stichting het Gehandicapte Kind. Het zijn kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat deze speeltuin toegankelijk is geworden voor iedereen!”Vernieuwde speeltuin officieel geopend
Op zaterdag 24 september 2022 is de vernieuwde extra toegankelijke speeltuin in het Ramplaankwartier in Haarlem geopend. “Dit werd op officiële wijze gedaan door Kinderburgemeester Tess en Wethouder Jeugd Bas van Leeuwen. Tess zet zich in voor meer speelplekken in Haarlem en vindt deze speeltuin ‘supermooi’ omdat het voor alle kinderen belangrijk is samen te kunnen spelen, ook voor kinderen met een beperking. Wethouder Bas van Leeuwen benadrukte het belang van voldoende beweging voor alle kinderen en is daarom heel erg blij met deze nieuwe speeltuin. Zo fijn om te horen.”

Ontmoetingsplek voor iedereen
“Ik zie een enorm verschil van voor en na de verbouwing van de speeltuin”, vertelt Noortje verder. “Alle kinderen kunnen hier nu naar hartenlust spelen. Er spelen meer kinderen met een beperking, omdat ouders nu weten dat de speeltuin toegankelijk is. De speeltuin dient niet alleen als speelplek, maar is ook een ontmoetingsplek geworden voor iedereen. Oudere mensen genieten hier op de bankjes heerlijk van het zonnetje en ook tieners verzamelen bij de speeltuin om elkaar te zien. Dat vind ik het mooie aan deze sociale plek. Het voelt als een tweede tuin. Het verbindt de buurt.”Tip van Noortje
“Ik wil graag andere speeltuinverenigingen meegeven dat ze buiten hun eigen kaders moeten denken. Inventariseer in je buurt welke behoeften er zijn. Laat je niet volledig leiden door volwassenen. Vraag liever aan de kinderen wat zij willen.”

“Denk verder over meerdere doelgroepen na, zoals kinderen met een beperking. Zo zijn wij van plan om middagen te organiseren voor kinderen die overgevoelig zijn voor prikkels. We willen de speeltuin dan alleen openstellen voor deze specifieke groep kinderen. Zo houd je rekening met iedereen.”

Over Noortje Wassenaar
Noortje (41) woont samen met haar vriend Michel en dochtertje Eva in de Van der Duynstraat in Haarlem. Ze werkt bij Stichting het Gehandicapte Kind en vindt het erg belangrijk dat ieder kind een fijne buitenspeelplek in de buurt heeft. In haar vrije tijd schildert ze houten (speelgoed)artikelen en is ze vrijwilliger van bestuur van de speeltuinvereniging Ramplaankwartier.

Benieuwd naar de speeltuin? Check de roze button!

Naar de website