Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Weekendje weg, spontaan?

5 maart

Wat heerlijk, gaan jullie een weekendje weg? Even lekker bijkomen en maar zien waar je zin in hebt.

Heel lief bedoelt maar voor een gezin met kinderen met autisme vaak niet haalbaar. Hoe dan wel? Een weekendje weg met het gezin is natuurlijk wel onwijs leuk om te doen. Echter, hoe spontaan kun je nog zijn wetende dat dat juist zorgt voor overprikkeling.

Wij gingen in de voorjaarsvakantie een weekendje met elkaar naar een bungalowpark. Heel veel zin in, maar ook erg spannend. Door de jaren heen is het een zoektocht geweest naar de manier waarop weekendjes weg voor ons hele gezin leuk zijn. EN het gaat steeds beter. Wie weet helpen onze tips jullie ook op weg!

  1. Laat vooraf de website van de bestemming zien. Soms zijn er ook al filmpjes beschikbaar. En bestudeer samen alvast de plattegrond. Wij kiezen er altijd voor om een specifiek huisje te reserveren. Dicht bij het zwembad zodat onze dochter met autisme altijd naar de bungalow terug kan als ze een punthoofd krijgt.
  2. Maak vooraf de weekendplanning overzichtelijk in de vorm van pictogrammen of een agenda. Gebruik dezelfde methode en basisstructuur als thuis. Op deze manier behoud je het ritme van gewone dagen en dat vindt jouw kind heel fijn. Spreek de weekendplanning ook alvast met je kind door. Hoe meer vooraf duidelijk is, hoe minder overprikkeling er plaats zal vinden.
  3. Reistijd kan loze tijd zijn. En loze tijd is voor kinderen met autisme heel lastig. Wat moet je doen en wat wordt er van je verwacht, prikkels, prikkels, prikkels. Maar gelukkig zijn er genoeg leuke autospelletjes te bedenken. Lezen of een filmpje kijken is natuurlijk ook altijd fijn. Zorg er wel voor dat ook dit weer duidelijk is voor jouw kind.
  4. Bij aankomst in het huisje hangen wij altijd meteen de planning op in ons huisje. Dat geeft gelijk rust. De kamers worden verdeeld en het eerste uur is tijd om te ontprikkelen voor onze kids. Dat geeft ons gelijk de tijd om de koffers uit te pakken en ons te settelen.

Zodra iedereen is geland gaan we lekker een kopje koffiedrinken op het park.

En dan gaat het weekendje echt beginnen. Hoe spontaan is het weekendje weg nu nog, hoor ik je denken. En daar heb je gelijk in. Er is niet veel meer spontaan, alles is gekaderd en uitgedacht. Maar het geeft zoveel rust terug en zoveel plezier als gezin. Ik zou niet anders meer willen. Nu nog kijken hoe we dit kunnen combineren met weekendjes weg met vrienden of familie. Maar dat is weer een ander verhaal …….

Nog meer leuke blogs lezen? Dat kun je doen als je hier klikt! Zin gekregen om er ook even met het gezin er tussen uit te gaan en geen idee waar naar toe? Wij hebben hele toffe vakantiemogelijkheden voor je verzameld!