• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Herfst! 19x leuke dingen om te doen met kinderen

27 september
De herfst is hét seizoen om met kinderen de natuur in te gaan. De grond ligt vol met kastanjes, oranje bladeren en andere herfstschatten: perfect voor kleine verzamelaars. Houd het herfstweer je binnen? Wij hebben ook een heleboel herfstige thuistips voor je!
19x leuke dingen om te doen in de herfst
1. Hebben jullie de échte herfstklassieker al gespot? De rode paddenstoel met witte stippen? Duik met het gezin het bos in om zoveel mogelijk van deze kabouterhuisjes te spotten. Ook leuk: op verschillende plekken in het land zijn er speciale elfendeurtjes routes.

2. Regen en nog eens regen? Het hoort bij de herfst, dus laten we er dan iets leuks van maken! Hijs jezelf en de kinderen in een vrolijk regenpak en regenlaarzen en trotseer de druppels. Onderweg komen jullie vast een heleboel diepe plassen tegen om in te stampen óf bergen met bladeren om in te springen.
3. De bosgrond ligt elk najaar weer bezaaid met herfstschatten: kastanjes, eikeltjes, dennenappels en mooie bladeren. Mandje aan de arm en verzamelen maar! Thuis kun je er de mooiste dingen mee knutselen. Steek satéprikkers in een kastanje om een diertje te maken, tover een dennenappel om tot een egel óf beschilder kastanjes met witte verf en een dun penseeltje.

4.
 Trek allemaal een lekkere dikke trui aan, haal een grote zak marshmallows uit de kast én verzamel rond de vuurkorf voor een knusse herfstavond in de tuin.
5. Laat de kinderen de allermooiste herfstbladeren uit het bos zoeken voor hun eigen herfstslinger. Op de bladeren kun je patronen tekenen met een witte markeerstift, daarna hang je ze aan een touwtje. Tada!

6.
Ook bij jou in de buurt worden er allerlei leuke herfstactiviteiten en workshops georganiseerd voor kinderen. Bekijk onze Uitagenda voor alle actuele tips voor de herfst.

7. Denk je aan herfst, dan denk je aan pompoenen. Haal een paar mooie exemplaren in huis om zelf uit te hollen. Tip: wist je dat je de pompoenpitten kunt roosteren en opsmullen?
8. Neem jouw kleine kabouter mee naar één van de avontuurlijke kabouterpaden van Staatsbosbeheer. Alle kinderen krijgen een kaboutermuts en kaboutertas voor onderweg met leuke opdrachten.

9. Verwen de vogels in de tuin met zelfgemaakt vogelvoer. Maak een lekkere dennenappelsnack met pindakaas, een mooi vogeltaartje van vogelvoer of een meterslange pindaslinger. Misschien komt er wel een bijzondere vogel van jullie gerecht smullen!

10. Doe de ultieme herfstfotoshoot met de kinderen. Leuk om te doen én een mooie herinnering voor later. Vraag de kinderen om een grote berg bladeren in de lucht te gooien én klikken maar.
11. Bij welke geur denk jij meteen aan de herfst? Duik samen met jouw kleine kok de keuken in voor een recept met herfstkruiden. Bijvoorbeeld heerlijke muffins met speculaaskruiden, een babyccino met pumpkin spice of warme applecrumble met kaneel.

12. Ga samen met de kinderen een uurtje uitwaaien op één van de Nederlandse stranden. Leuk: neem een vlieger mee en maak optimaal gebruik van de herfstwind. Vergeet de warme choco niet om weer op te warmen!

13.
 Het najaar is plukseizoen! De bomen hangen vol met rijpe appels en sappige peren. Zoek een pluktuin of boomgaard in de buurt waar kinderen zelf mogen plukken. Tip: maak thuis warme appelmoes van je zelf geplukte appels.
14. Je ziet ze niet zo vaak, maar grote kans dat er een egeltje bij jou in de tuin woont. Egeltjes houden ervan om in de koude maanden een lekker warm nestje te bouwen. Help een handje mee en bouw een klein egelhuisje van hout!

15. Daag je kinderen uit voor een herfstchallenge met LEGO. Wie bouwt het coolste kabouterhuis?

16. Laat de kinderen zelf een kop warme chocolademelk met slagroom versieren. Wat gooien jullie erop? Mini-marshmallows, hagelslag, schuddebuikjes, nootjes, koekkruimels… Dat wordt smullen!
17. Maak je eigen gezonde paddenstoelensnack. Het enige dat je nodig hebt is een hardgekookt ei, een cherrytomaatje en mayo. Zet een halve tomaatje op het ei en stip er met de mayo witte puntjes op. Voilà, een rode paddenstoel met witte stippen.

18. Plunder de glasbak en laat de kinderen glazen potjes en flessen beschilderen met herfstkleuren. Lichtje erin en je hebt herfstsfeer op tafel of in de vensterbank.

19. Benieuwd waar de leukste wandelroutes zijn om met kinderen te lopen? Bekijk onze favoriete natuurgebieden in deze blog.

Bekijk onze Eropuit categorie voor de leukste indooruitjes voor kinderen bij jou in de buurt.
Happy Herfst!

Naar de website