Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Samen spelen is leuker met deze 5 samenspeeltips

16 augustus
Spelen is leuk. Maar samen spelen is veel leuker, vind je ook niet? De Speeltuinbende, van Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, is het daar helemaal mee eens. Zij verzamelden vijf fijne tips om heerlijk samen te kunnen spelen. Wij mochten deze tips ook delen. Veel speelplezier
De Speeltuinbende

Het maakt helemaal niet uit of je in een rolstoel zit of slechter kan zien: samen spelen is leuk! Ook dan kan je gewoon meedoen. Zo vinden wij het super leuk om samen te stampen, lachen en klappen. Stampen als een grote olifant en vergeet niet om met je armen een slurf te maken! Kan jij ook andere dieren uitbeelden? Zoals een muis of kangoeroe? Dan ga je samen klappen: hard of zachtjes, in een ritme. En tot slot samen lachen: lach alsof je een klein beetje moet giechelen, lach als de kerstman ‘ho, ho, ho’ waarbij je buik op en neer gaat, lach zonder geluid te maken en trek samen een gek gezicht. Wedden dat je de grootste lol hebt?!

Vijf samenspeeltips

Samen spelen is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Kinderen doen bijvoorbeeld ervaring op met winnen en verliezen. Ze leren voor zichzelf opkomen, compromissen sluiten en ruzies bijleggen. Daarnaast ervaren kids dat iedereen anders is, maar dat dit geen belemmering hoeft te zijn om samen te spelen.

Hoe je dat doet? Daar heeft de Speeltuinbende veel ervaring mee. Bekijk deze 5 leuke samenspeeltips; daarmee help je elk kind, met of zonder handicap, om samen te spelen en plezier te maken.

 1. Bevries-regel
  Spelletjes zoals tikkertje zijn altijd leuk. Maar voor kinderen die niet goed kunnen rennen, kan het frustrerend zijn. Een goed idee: Introduceer de bevries-regel. Bij het horen van het woord ‘Bevries!’ moeten alle kinderen behalve de tikker bevriezen. Hierdoor kan elk kind gelijkwaardig meespelen. In plaats van bevriezen, kun je ook kiezen voor slow-motion: bij ‘Slow’ moet iedereen behalve de tikker rennen in slow-motion.

 2. Hooghouden
  Hoe lang kunnen jullie de bal hooghouden? Alle kinderen zitten op de grond (of zitten in een rolstoel, of staan met een rollator). Het doel van het spel is om de bal samen in de lucht te houden. Gebruik je hoofd, handen, voeten, looprek: alles mag, behalve opstaan of de bal vastpakken. Schuiven over de grond of rijden met de rolstoel/rollator mag wel. Is een bal voor sommige kinderen te lastig om te vangen of gooien? Gebruik dan een ballon. Is één van de spelers blind of heel slechtziend, gebruik dan een bal met een belletje en spreek af dat de bal wel mag rollen.

 3. Stoelendans, maar dan anders
  Gebruik geen stoelen, maar kranten en leg deze in een kring. Zo kunnen kinderen met een rolstoel ook meedoen. Start de muziek. De spelers dansen om de kranten heen. Haal een paar kranten weg en stop de muziek; iedereen gaat zo snel mogelijk zitten. Er mogen meerdere kinderen op een krant zitten. Lukt het jullie om met z’n allen op zo min mogelijk aantal kranten te zitten? Let op: geef op tijd aan wat de laatste ronde wordt, waar het uitdagend is maar niet onmogelijk. Zo zorg je ervoor dat de groep een succeservaring heeft.

 4. Toverbal
  Kinderen zitten of staan in een kring en geven een ‘toverbal’ aan elkaar door. Samen bepalen ze wat voor soort bal het is. De kinderen behandelen de bal zoals ze hebben afgesproken. De bal is bijvoorbeeld een grote ijsklont, van glas, warm, geurig, zwaar, stekelig, glibberig, kleverig, fluweelzacht, enzovoort.
  Tip: Zijn er kinderen bij die minder goed kunnen gooien of vangen? Gebruik dan een ballon om mee over te gooien.

 5. Op volgorde van
  Maak een grote kring of meerdere kleine kringen. Ga in de kring op volgorde staan. Bijvoorbeeld op volgorde van hoe lang je erover hebt gedaan om hier te komen (geef aan waar in de cirkel ‘heel kort’ en waar in de cirkel ‘heel lang’ is). Of op volgorde van wanneer je jarig bent (geef aan waar januari en waar december is). Bij een kleine groep: ga op alfabetische volgorde van naam staan. Help elkaar. Kunnen jullie nog een ‘op volgorde van’ verzinnen?
Speeltuinbende

Meer inclusieve samen speeltips
Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen fijn samen kunnen spelen, ook als sommige kinderen wat minder goed mee kunnen komen door bijvoorbeeld een handicap? Om je te helpen, publiceert de Speeltuinbende een boekje met Samenspeeltips.

Het boekje bevat 26 toffe tips voor spelletjes en activiteiten waaraan élk kind kan meedoen. Naast deze samenspeelspelletjes geeft de Speeltuinbende ook algemene tips om voor een fijn samenspeelklimaat te zorgen.

>> Download het samenspeeltips boekje <<

Over de Speeltuinbende
Door te spelen met andere kinderen, ontwikkel je jezelf en leer je vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt. Maar veel kinderen met een handicap spelen alleen. Ze hebben nauwelijks vriendjes, en veel speelplekken zijn voor hen ontoegankelijk. De Speeltuinbende (project van het Gehandicapte Kind) brengt daar verandering in.

De Speeltuinbende is een actieve club van stoere kinderen met en zonder beperking, iedereen is welkom. De Speeltuinbende zet zich in voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd buiten kan samenspelen met kinderen.

Sluit je aan bij de Speeltuinbende

Vind jij het ook belangrijk dat alle kinderen mee kunnen spelen? Sluit je met het hele gezin aan bij de Speeltuinbende en zet je in voor meer samen spelen bij jou in de buurt!


TIP: Op zoek naar een toegankelijk uitje? Neem eens een kijkje op onze Dagje Weg pagina

Naar de website