• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

'Hier voel ik dat ik erbij hoor' Interview met Henk-Willem Laan

21 juni

Met het hele gezin een dagje uit? Als vader van een zoon met een handicap weet Henk-Willem Laan dat dit niet vanzelfsprekend is. Als directeur van Stichting het Gehandicapte Kind zet hij alles op alles om daar verandering in te brengen.

Foto van Henk-Willem met gezin

“Met mijn vrouw en onze twee zoons ben ik eens in een museum geweest waar we halverwege uit elkaar moesten. Voor mensen in een rolstoel was er een speciale route met een aparte ingang en lift waar maar twee personen in mochten. Dus ging ik met mijn zoon in de lift terwijl mijn vrouw met onze andere zoon de reguliere route volgde. Daarna kwamen we elkaar niet meer tegen. Zo werden we als gezin uit elkaar getrokken, en werd ons dagje uit geen fijne ervaring.”

“Die aparte route was vast goed bedoeld, maar als gezin wil je graag gezamenlijk iets ondernemen. Bovendien willen veel kinderen met een handicap het liefst gewoon hetzelfde doen als andere kinderen, of het nou in een museum is, in de speeltuin of in de Efteling. Gewoon kunnen meedoen is één van de grootste wensen die een kind heeft.”

Verzetsmuseum Junior

“En dat kán ook. Dat bewijst bijvoorbeeld het Verzetsmuseum Junior. Zij brengen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven en hebben zich afgevraagd: hoe zorgen we ervoor dat élk kind dit kan meebeleven? Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er audiodescriptie kwam voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Ik was bij de opening en ben toen door de tentoonstelling heen gegaan samen met kinderen met een beperking. Zij vonden het bijzonder dat zij alles in het museum zonder hulp konden doen. Een jongen, die blind was, vertelde me: ‘Hier voel ik dat ik erbij hoor.’ “

Elk kind doet mee

“Dat is de reden waarom Stichting voor het Gehandicapte Kind organisaties zoals het Verzetsmuseum helpt met hun toegankelijkheid. Met steun van donateurs laten we zien waarom het zo belangrijk is dat elk kind mee kan doen, en financieren we de aanpassingen die daarvoor nodig zijn. Dat doen we niet alleen bij musea; ook bij speeltuinen, schoolpleinen en sportclubs helpen we om ze geschikt te maken voor kinderen met én zonder handicap samen.”

“Zo komen er langzaam maar zeker steeds meer activiteiten en uitjes voor gezinnen met een gehandicapt kind, zoals je kunt zien op Kidsproofplus. Van de organisaties die op deze site staan weet je: zij houden rekening met gezinnen zoals het onze. Hier zijn de faciliteiten toegankelijk, voelen we ons welkom en kunnen we samen genieten.”

Deze blog is geschreven door Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind.

TIP: bekijk hier toegankelijke speelplekken waar Stichting het Gehandicapte Kind aan heeft bijgedragen, zodat kinderen met een beperking hier ook fijn samen kunnen spelen.

Dit interview werd gehouden door Mariël Verburg
Fotocredits: Lumi fotografie

Naar de website