Inclusieve speeltuin de Gibraltar in Amsterdam
“Mijn favoriete plek om met Liv heen te gaan, is de Gibraltar”, vertelt Suzan. “Dat is een inclusieve speeltuin in Amsterdam. Inclusiviteit, zit hem daar niet alleen in de fysieke toegankelijkheid en het toegankelijke materiaal zoals een rolstoelschommel, maar vooral in dat er een plek is gecreëerd waar ouders met kinderen met een handicap welkom zijn. Het stukje ‘sociale inclusie’. Dat betekent dat je er mag zijn (welkom voelt). Je niet bekeken wordt en mensen juist wel het gesprek met je aan gaan ook al heb je een beperking. De buurtbewoners die de speeltuin bezoeken zijn ‘gewend’ om kindjes te zien met andere ondersteuningsbehoeftes of ander uiterlijk of ander gedrag. Daar kijkt niemand ‘raar’ van op. Dat maakt speeltuin De Gibraltar bijzonder.”
Prikkelvrije muziekvoorstelling
“Daarnaast organiseert de speeltuin een keer in de maand een prikkelvrije muziekvoorstelling. Dat is voor maar 5 a 6 kindjes en hun ouders plus de broertjes en zusjes. Je zou kunnen denken ‘dat is niet inclusief’, maar door dit te organiseren voor deze groep kinderen zet je de eerste stap naar inclusiviteit. Door een plek creëren voor kinderen met een prikkelverwerkingsproblematiek die normaal nergens terecht kunnen, maar hier tijdens deze muziekvoorstelling wel. Het is een uitje waar de kinderen iets beleven en contact maken met elkaar. Dat zie ik zelf ook terug bij mijn eigen dochter.”
Suzan vertelt verder: “Liv kent geen barrières en loopt naar elk kindje toe. Zo streelt ze zachtjes de hand van het meisje dat een meervoudige beperking heeft, maar kan bij een ander kindje wat hardhandiger zijn door zijn speelgoed af te pakken omdat ze daar zelf mee wil spelen. Dat is ook voor mij inclusief: kinderen doen ‘normaal’ tegen elkaar. Dat betekent niet altijd vrolijk en lief spelen, maar af en toe ook ruzie. Elk kind heeft spanning en leert van elkaar. Dat gebeurt ook bij deze groep. Dat is voor alle ouders, prachtig om te zien. En het mooie is; doordat de ouders zich op deze ene dag tijdens de muziekvoorstelling zo welkom voelen, het de drempel verlaagd om op een andere dag naar de speeltuin te gaan, want ze weten: hier wordt rekening gehouden met elk kind.”
Tip van Suzan: Playhood in Houthavens – Amsterdam
Binnenkort wordt er een binnen speelplek geopend in Amsterdam genaamd: Playhood. Suzan: “Ik heb alvast een kijkje mogen nemen. Als je binnenkomt lijkt het net alsof je een straatje instapt met verschillende winkels. Denk aan een kapper, de bakker, een school maar ook de brandweer en een ruimtevaartschip. Tijdens de planningsfase hebben ze goed gekeken wat ze moeten realiseren om de speelplek toegankelijk en inclusief te maken. Dat betekent verder kijken en rekening houden met andere groepen kinderen, zoals een beperking.”
“Ik hoop dat elke binnen speeltuin het gevoel van sociale inclusiviteit kan overbrengen en creëren, dat zou toch fantastisch zijn?”
Over Suzan
Suzan woont samen met haar man Sven en dochtertje Liv in Amsterdam. Tijdens haar zwangerschap kwam zij erachter dat haar kindje het syndroom van Down heeft. De reactie op deze diagnose vanuit de medische wereld, maar ook vanuit haar directe omgeving waren zeer verassend. Vaak ronduit negatief. Het besef dat er in onze maatschappij zo sterk in hokjes gedacht wordt, zelfs al als het gaat om een ongeboren kind, heeft de activist in haar wakker gemaakt. “Kinderen met een beperking zijn net zo uniek en mooi als kinderen zonder handicap. Daarnaast worden ze vrijwel direct op het ‘speciale’ spoor gezet. Denk aan speciale scholen, sportgroepen en medische kinderdagverblijven. Waarom kunnen ze niet meedoen bij de reguliere plekken? Daar strijd ik voor, ook in mijn werk als projectleider Samen naar School, een project van Stichting het Gehandicapte Kind.”