Prikkelarm museumbezoekTerug naar het overzicht

Museum voor de Geest in Haarlem biedt prikkelarme openstellingen aan voor prikkelgevoelige kinderen!
Een museumbezoek is niet voor iedereen vanzelfsprekend vanwege de aanwezigheid van prikkels: geluiden, felle lampen en drukte. Daarom hebben we in samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten een prikkelarme openstelling gerealiseerd voor onze vestiging in Haarlem.

Wat kun je verwachten?
Een prikkelarm bezoek houdt in dat zintuigelijke prikkels en onzichtbare drempels zoveel mogelijk verminderd worden voor bezoekers. Daarom laten wij tijdens een prikkelarme openstelling slechts een beperkt aantal bezoekers toe.

De verlichting in het gebouw wordt gedimd en wanneer een (kunst)werk of ruimte muziekfragmenten of geluiden bevat, zetten wij deze uit. We hebben onze audiotour aangepast om hiervan ook het aantal prikkels te reduceren.

Tip: neem je eigen (noise cancelling) koptelefoon plus kabel mee, zodat je deze kunt gebruiken tijdens de audiotour door het museum. Deze kun je inpluggen in onze audio device, waarmee je het museum ontdekt.

Daarnaast is er een speciale ruimte gecreëerd waar je even tot rust kunt komen en is er een visuele handleiding en plattegrond beschikbaar. Ook is aan alle aanwezige medewerkers gevraagd om een zeer terughoudende, maar wel gastvrije houding aan te nemen. Schroom niet om ze vragen te stellen of hulp te vragen wanneer je bijvoorbeeld begeleiding nodig hebt naar de stilteruimte.

Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving om Museum van de Geest | Dolhuys met zo min mogelijk omgevingsprikkels te ervaren.

Praktische informatie
Voor wie: Voor mensen die bijvoorbeeld door autisme, ziekte of beperking op een andere manier prikkels verwerken en soms lager in hun energie zitten, waardoor een museumbezoek als slopend ervaren kan worden.

We gaan daarbij uit van goed vertrouwen. Je hoeft niet aan te kunnen tonen dat je baat hebt bij de prikkelarme openstelling. Je mag natuurlijk ook een vriend, vriendin, partner, familielid of begeleider meenemen.

Houd de uitagenda of de site van Museum voor de Geest in de gaten voor de eerstvolgende prikkelarme openstelling.

Hoe: Er kunnen 6 bezoekers per half uur een ticket boeken. Hier kun je direct een ticket reserveren en kun je zelf een tijdslot kiezen via onze ticketstraat.

Meer informatie? Klik op de roze websitebutton!

Museum van de geest

Schotersingel 2
2021 GE Haarlem
Openingstijden en kosten Prijs: €20,- of gratis met Museumkaart, Haarlem Pas, VriendenLoterij VIP-KAART, Vrienden, Regenten, I Amsterdam Citycard, ICOM kaart of als begeleider van een bezoeker met een beperking. Naar de website Direct mailen Telefoonnummer

Ervaringen van andere ouders

Ken jij deze tip? Wij zijn benieuwd! Wil je je ervaringen hier met andere ouders delen?

Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Lente!

Lente!

Naar buiten! Ruik het voorjaar wat in de lucht hangt, ruik de bloemen en het gras en dartel als een lammetje in het rond! Wij worden zo blij van het voorjaar! Ontdek onze Events-Pagina voor de leukste uitjes dit seizoen.

Lente-inspiratie

Samenwerkingen