Eropuit met en zonder beperking
In onze blogs lees je onze ervaringen en tips met de leukste toegankelijke adresjes in Nederland. Natuurlijk delen we ook een heleboel fijne tips voor thuis.
Super verdrietig kwam de dochter van mijn vriendin uit school. “Noa wil niet met me afspreken,” zei ze half huilend. “Och lieverd, wat is er dan gebeurd?” “Ze zei dat ik altijd de baas speel! Maar dat ís niet zo! Ik speel nóóit de baas!”
Afgelopen vakantie was ik met een autistisch oppaskind in de binnenspeeltuin. Voor veel ouders is het een plek waar ze hun kind vrij kunnen laten rondrennen zodat ze zelf even een tijdschrift open kunnen slaan, of bij kunnen kletsen met een vriendin. Maar als je er heen gaat met een kind met een zorgvraag is dat toch net even anders.
Wie kent het niet: het constante gevecht tegen de chaos? Eigenlijk zijn we de hele dag bezig om steeds weer opnieuw orde aan te brengen in de chaos die nou eenmaal bij het leven hoort. Je hebt alles op orde, kijkt even weg en – poef! – de chaos is weer terug. Zéker met kinderen!
December. Veel ouders die een kind hebben dat extra zorg nodig heeft vinden het een dramamaand. De gewone dagen leveren vaak al genoeg onrust op. Maar november en december zijn de maanden met de wintertijd, met Sinterklaas en Kerst, met een lange vakantie, minder zon, slechter weer – allemaal dingen die er voor zorgen dat de spanning in en om huis aardig op kan lopen.
Als ouder van een kind met een beperking herken je dit misschien: terwijl andere kinderen kunnen kiezen uit verschillende sporten in de buurt, is er voor jouw kind nauwelijks een passende sport te vinden. “Daarom introduceert Stichting het Gehandicapte Kind aangepaste sporten bij reguliere sportclubs”, vertelt Inge Vos.
Met het hele gezin een dagje uit? Als vader van een zoon met een handicap weet Henk-Willem Laan dat dit niet vanzelfsprekend is. Als directeur van Stichting het Gehandicapte Kind zet hij alles op alles om daar verandering in te brengen.