Toolkit EMB & ICTTerug naar het overzicht

De ICT-toolkit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is digitaal beschikbaar voor iedereen.
Wat is de Toolkit EMB&ICT?
In de toolkit EMB&ICT vinden gebruikers informatie en praktische tips over het gebruik van technologische producten voor mensen met EMB. Deze kunnen je kind op verschillende manieren stimuleren en uitdagen. 

Knoppen en schakelaars
Als je een fysieke of ernstige verstandelijke beperking hebt, dan is het bedienen van apparaten soms lastig. De radio met al zijn knoppen, het speelgoed met die kleine schakelaar en de lamp waar je niet bij kan. Het is dan heel handig om een eigen knop te hebben waarmee je zelf een apparaat aan en uit kan zetten. Een knop op maat die voor jou het beste werkt en die je zo zelfstandig mogelijk kan bedienen. Er zijn knoppen die reageren op beweging, adem, drukverschil, kanteling en op oogbewegingen.

Hulpmiddelen bij communicatie
Voor iemand met EMB is communiceren niet vanzelfsprekend. Zijn of haar signalen zijn vaak verstoord, vertraagd en soms nauwelijks waar te nemen. Andersom komt onze gesproken taal ook niet altijd binnen bij iemand met EMB. Toch is communicatie een basisbehoefte, van ieder mens. Maar hoe doe je dat dan, als je kind op een laag communicatief niveau functioneert? In de toolkit zitten tips om met communicatie aan de slag te gaan.

Computergebruik
Er zijn steeds meer spelletjes beschikbaar voor kinderen en volwassenen met EMB. Er bestaan ook computerprogramma’s die speciaal aangepast zijn om aan te sturen met een schakelknop of oogbesturing. Het besturen van de computer zelf hoeft zelden een belemmering te zijn. In de toolkit zitten tips om samen met de computer aan de slag te gaan. 

Muziek
Muziek spreekt mensen aan op een ander niveau dan de taal die wij meestal gebruiken. Het spreekt tot je gevoel. Zelfs mensen met een diepe verstandelijke beperking zie je ontspannen of juist activeren bij de juiste muziek. 

Speelgoed
Er is allerlei speelgoed verkrijgbaar dat bijvoorbeeld met knoppen bediend kan worden. In de toolkit zitten tips voor dit speelgoed.

Interesse in ICT-hulpmiddelen?
Je kunt terecht bij het FabLab van Bartiméus. Klik op de roze websitebutton hiervoor!

TIP: neem ook eens een kijkje op onze kidsproof blogspagina!

Bartiméus

Van Renesselaan 30a
3703 AJ Zeist
Toegankelijkheid en tips fysieke of ernstige verstandelijke beperking Openingstijden en kosten zie website Naar de website Direct mailen Telefoonnummer

Ervaringen van andere ouders

Ken jij deze tip? Wij zijn benieuwd! Wil je je ervaringen hier met andere ouders delen?

Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Toegankelijk eropuit in de natuur!

Toegankelijk eropuit in de natuur!

Hoe leuk is het om met mooi (of juist geen mooi) weer lekker de natuur op te zoeken! Even lekker wandelen, spelen, of juist ontspannen. Laat je inspireren op onze Natuur- en dierenpagina en geniet van de buitenlucht!

Ga gezellig samen op pad!

Samenwerkingen