Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Op de club hoort Thijmen er ook bij

29 juni
Het is super fijn dat Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind zich optimaal inzet om kinderen met een beperking toegankelijke activiteiten te bieden. Zo blijkt ook uit het verhaal van Thijmen. Bij frame-voetbal voelt hij zich helemaal thuis, alleen is het ver rijden. Hierdoor kan hij niet vaak meedoen en hij mist zijn teamgenootjes.
Thijmen op Frame-voetbal

Frame-voetbal

Thijmen is een vrolijke en actieve jongen van 11 jaar oud. Hij heeft cerebrale parese, daarom loopt hij met een looprek. Voetballen is zijn passie. Sinds kort zit hij op frame-voetbal, een toffe samenwerking van De KNVB, Het Gehandicapte Kind, Dirk Kuyt Foundation en Johan Cruyff Foundation waardoor kinderen met een beperking toch hun grote voetbalpassie kunnen volgen.

Frame-voetbal zou Thijmen het liefst elke dag doen. Helaas zijn er nog maar weinig teams, wat betekent dat hij meer dan een uur moet rijden naar zijn voetbalclub. Dit is niet altijd mogelijk en hij kan dan niet met zijn teamgenootjes afspreken. “Daardoor zit hij vaak in zijn eentje binnen te gamen”, vertelt zijn moeder Caroline.

Thijmen op frame-voetbal

Cerebrale parese

Thijmen heeft cerebrale parese, vooral in zijn onderbenen. Dat komt door een ziekenhuisbacterie die hij na zijn geboorte heeft opgelopen. Zijn kuitspieren functioneren niet goed. Daarom loopt hij met een achterwaartse rollator; een looprek dat achter hem staat. 

Thijmen is heel sportief. Als hij uit school komt, wil hij meteen op straat voetballen. Dit doet hij altijd met een volwassenen, zoals zijn opa of moeder, want de kinderen uit de buurt kent hij niet doordat hij ver van huis op een school voor speciaal onderwijs zit. 

Frame-voetbal

Grootste lol met frame-voetbal

Sinds kort doet Thijmen aan frame-voetbal, voor kinderen die in het dagelijks leven met een rollator lopen of zich met krukken voortbewegen. Zijn moeder Caroline had via Facebook over een clinic op een open dag in Rotterdam gelezen. Daar ging ze samen met Thijmen heen en het bleek een groot succes. Hij had meteen een enorme smile op zijn gezicht. Alle kinderen hebben een frame waardoor ze aan elkaar gewaagd zijn. Caroline vertelt: "Ze gaan met elkaar om als vrienden. Soms rennen ze op een kluitje achter de bal aan zodat hun frames vast komen te zitten in elkaar. Dan hebben ze de grootste lol."

Elkaar ontmoeten op een gewone voetbalclub

Het fijne aan frame-voetbal is dat het bij een gewone club zit, waar ook spelers zonder handicap samen voetballen. De frame-voetballers horen er echt bij.

“Frame-voetbal zou Thijmen het liefst iedere dag doen", vertelt Caroline. Helaas gaat dit door de afstand niet. Volgens Caroline zou iedere plaats een eigen frame-voetbalteam moeten hebben. "Bij ons in de buurt is een voetbalveld. Hoe mooi zou het zijn als hij daar zou kunnen voetballen?! Dan zou hij ook meteen contact hebben met kinderen uit de wijk."



Droomt jouw kind ook over niets anders dan voetballen? Wie weet is G-voetbal bij SV NVC in Naarden of Kids United in Groningen wel een fijne plek bij jou in de buurt!

Heb jij ook een persoonlijk verhaal dat je graag wilt delen? Laat het weten via susanne@kidsproofplus.nl!

Naar de website