• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

4x challenges en speeltips voor buiten van Jantje Beton Speelbeweging

7 november
Buiten op avontuur gaan, samen spelen in de speeltuin of het pleintje, hutten bouwen, een gat in de lucht springen met elkaar: buitenspelen is gezond én heel leuk! Met deze 4 hele fijne, toegankelijke speeltips van de Jantje Beton Speelbeweging, kunnen alle kinderen meedoen en samen spelen!
Binnenspelletjes voor thuis
De Jantje Beton Speelbeweging heeft meer dan 140 hele fijne samenspeeltips en challenges verzameld. Het is erg fijn dat al deze tips ook inclusief zijn, dus ze zijn speciaal gemaakt dat ook kinderen met een beperking mee kunnen doen!

Samen met de Jantje Beton Speelbeweging zochten wij vier challenges en speeltips uit, die echte aanraders zijn om te delen via Kidsproofplus:

1. Binnenspelletjes voor buiten

Veel spelletjes voor binnen kun je ook prima buiten doen! Probeer deze maar eens uit:

TWISTER
Maak met stoepkrijt verschillende kleuren cirkels op de grond of leg takjes, steentjes en blaadjes in rijen. Eén iemand verzint opdrachten, zoals ‘linkerbeen op groen’ of ‘rechterhand bij een takje’. De anderen proberen de opdrachten uit te voeren. Wie kan het langst meedoen zonder z’n evenwicht te verliezen?

BOTER KAAS & EIEREN, GALGJE OF 4-OP-EEN-RIJ
Speel je wel eens boter, kaas en eieren, galgje of 4-op-een-rij met pen en papier? Ook dit kan in het groot op straat met stoepkrijt! Ga snel naar buiten en probeer het uit. Misschien ken jij nog wel andere spelletjes die je met een krijtje op de stoep kunt tekenen?

GANZENBORD
Ken je ganzenbord nog? Dit kun je makkelijk buiten doen door de nummers 1 tot en met 63 op straat te tekenen. Om sommige nummers zet je een cirkel: hier moet je een beurt overslaan. Bij andere nummers zet je een kruisje: hier moet je wachten tot een andere speler jou voorbij is. Om één of twee nummers zet je een driehoek: als je hierop komt moet je terug naar start. Verder heb je alleen een dobbelsteen nodig en eventueel pionnetjes. Zelf kun je natuurlijk ook voor pion spelen.

Iets spannender maken? Verzin dan zelf gekke opdrachten of maak vragenkaartjes en zet bij sommige nummers een sterretje: als je daarop komt, moet je een opdracht doen of vraag beantwoorden.

Niet bekend met ganzenbord, maar ken je wel het spel ‘slangen en ladders’? Ook dit kun je natuurlijk op straat tekenen.

2. Zo vaak mogelijk

Deze challenges zijn voor de doorzetters!

Lukt het jou om:

50x over te slaan met een ballon, badmintonshuttle, tennisbal of pingpongballetje?
5x achter elkaar de stoeprand te raken met een bal (vanaf 3 of 4 meter)?
25x hoog te houden met een bal (met de voet, tennisracket of batje)?
10x achter elkaar de lat (of een bepaald punt op de muur of een paal) te raken met een bal? Je mag de bal schoppen of gooien.
Je 10x op te drukken?
30x achter elkaar touwtje te springen?

Verzin zelf nog andere challenges en daag je vrienden of familie uit!

TIP: bekijk ook deze 5 buitenspeeltips van Jantje Beton voor de herfst!

Zo vaak mogelijk

 3. Stokkenmonsters maken

In de natuur kun je ontzettend veel schatten vinden, denk aan stokken, stenen, bloemen en bladeren. Hiermee kun je heerlijk knutselen! Maak bijvoorbeeld een stokkenmonster. Pak de knutseldoos erbij en ga lekker verven en versieren. Wil je een mega monster bouwen? Neem dan een stapel lege dozen en andere materialen mee naar buiten. Eierdozen, lege flessen en ander materiaal kan gebruikt worden! Wie maakt het grootste en engste monster?

Deze tip is tot stand gekomen door De Speeltuinbende (project van het Gehandicapte Kind). De Speeltuinbende zet zich in voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd buiten kan spelen samen met andere kinderen, met en zonder beperking.

Stokkenman

4. Annemaria Koekoek

Een groep staat aan een kant van het grasveld en één speler aan de andere kant met jullie gezichten naar elkaar. Dan draait die ene persoon zich om en roept: “Annemaria”.. de groep loopt snel richting de roeper en staat stil voordat diegene “koekoek” heeft geroepen en zich weer omdraait. Wie er nog wél beweegt, is af en moet terug naar het begin. Het spel gaat door tot iemand de “Annemaria koekoek”-roeper kan tikken zonder dat diegene hem of haar heeft zien bewegen.

Annemarie Koekoek

Wil jij weten welke spelletjes nog meer bij jou zouden passen? Doe de Speelstijltest van de Jantje Beton Speelbeweging!

TIP: schrijf je in voor de Kidsproofplus nieuwsbrief en blijf op de hoogte van toffe tips en activiteiten voor kids met een beperking.
Naar de website