Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

9x mooie pluktuinen voor kinderen

19 mei
Wat is het leuk om samen met de kinderen bloemen en groenten te plukken bij een gezellige pluktuin! Met een mandje aan de arm gaan zij hier op plukavontuur. Mooie bloemen en kruiden vind je niet alleen in de bloemenwinkel; verse bloemen uit de tuin blijven zelfs langer goed in een vaas!
Wij verzamelden 8 prachtige pluktuinen in Nederland, om te bezoeken met de kids.
Pluktuinen in Nederland
Pluktuinen zijn erg fijn voor prikkelgevoelige kinderen, omdat zij hier op eigen tempo kunnen genieten van alle mooie bloemen. Pluktuinen hebben vaak ruime openingstijden, waardoor je op een rustig tijdstip door de weidse velden kunt wandelen. 

Ook voor kids met een visuele beperking zijn pluktuinen vaak heel fijn, omdat ze daar alle lekkere bloemengeuren ruiken en bloemen kunnen voelen. 
Voor kinderen in een rolstoel is het wel handig om rekening te houden met dat niet iedere pluktuin even rolstoeltoegankelijk is. 

Wij verzamelden 8 favoriete pluktuinen, door heel Nederland!

1. Bloemenpluktuin Hoeve Ravenstein

Met een mandje aan de arm op weg naar de bloemenpluktuin van Hoeve Ravenstein in Baarn. Vergeet ook niet langs te gaan bij de moestuin vol verse groente en kruiden en bij de kippen, konijnen en geitjes. Deze pluktuin is toegankelijk voor kinderen met een extra zorg. Zo hebben ze een invalide toilet en zijn de koeienstal, boerderijcafé en pluktuin rolstoeltoeganklijk. 

2. Pluktuin Bakkum

In het Noord-Hollandse Bakkum staan van het vroege voorjaar tot de late herfst de mooiste bloemen en planten in bloei. Bij de kassa van Pluktuin Bakkum haal je een emmer op die je helemaal mag vullen met zelf geplukte bloemen. 
TIP: Bakkum ligt vlakbij de Noord-Hollandse kust. Deze pluktuin kun je mooi combineren met een dagje strand!

3. Pluktuin Stoutenburg

De plukschaartjes en manden staan ook klaar bij Pluktuin Stoutenburg. In de kinderpluktuin kunnen kleine bloemisten naar hartenlust een eigen boeket samenstellen. Tip: in zo’n kleurrijke bloementuin maak je prachtige foto’s van je kinderen.

4. Pluktuin La Fleur

Woon jij in Zeeland, West-Brabant of Oost-Vlaanderen? Dan is een bezoekje aan Pluktuin La Fleur zeker de moeite waard. Deze pluktuinen zijn extra leuk voor kinderen, zij kunnen hier zelfstandig hun gang gaan en zelf hun mooiste boeketje maken!

Hoeve Ravenstein

5. Boshoeve Sprankenhof

Van spinazie tot frambozen en van bosui tot radijsjes. Bij Boshoeve Sprankenhof in Udenhout kun je met de kinderen een mandje vers fruit en groente plukken. Wat je kunt plukken hangt af van de planten die klaar zijn voor de oogst. Leuk om die avond gelijk mee te koken.

6. Pluktuin Amstelveen

Dit keer komen de bloemen niet van de markt of uit de winkel, maar is het bosje op de keukentafel helemaal zelf geplukt. Bij Pluktuin Amstelveen mogen kinderen zelf zomerbloemen plukken en er een boeket van maken. Je kunt hier (bij opening) trouwens ook lekker eten óf een leuke workshop volgen. Tip: maak er een dagje uit van en bezoek ook het Rijksmuseum in Amsterdam!

7. Pluktuin Grow Crazy Geulle

Een kindvriendelijke pluktuin vol met biologische en ecologische bijzonderheden? Die vind je in Geulle aan de Maas. Hier geniet je van vele soorten bloemen, planten en dieren. Samen met Grow Crazy kun je in het bloeiseizoen zelf een prachtig boeket samenstellen! Combineer een bezoekje aan Limburg met een wandelingetje over een rolstoelvriendelijk pad van Staatsbosbeheer, zoals het mooie Familiepad Meinweg

8. Hanneke's pluktuin

Op het grote stuk land van Hanneke's pluktuin in Biddinghuizen pluk je samen met de kids een prachtig boeket. Voor welke gekleurde bloemen gaan jullie? Met 250 verschillende soorten tulpen is er zoveel keus! Daarnaast is er een moestuin waar je eigen groenten kunt oogsten. Rust na al het plukken uit op het terras, het wordt een echt dagje uit!

9. Pluktuin Maasbracht

De Pluktuin Maasbracht is een echt dagje uit! Natuurlijk kun je hier samen met de kids prachtige bloemen plukken, maar ook voor groenteplanten en fruit kun je hier terecht. Beleef, ervaar en geniet daarnaast samen met de kinderen van kippen, konijnen en geiten. In de tuin met speelweide voor de kids en vele mooie bloemen, pluk je je eigen boeket.

TIP: Woon jij niet in de buurt, maar wil jij een vakantie combineren met een bezoekje aan de pluktuin? Op onze 'Vakantie'-pagina lees je onze tips van toegankelijke adresjes in deze gebieden!
Naar de website