• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

12x prikkelproof uitjes door heel Nederland

24 augustus
Kinderen met bijvoorbeeld een prikkelverwerkingsstoornis kunnen echt genieten van prikkelproof uitjes. Wij verzamelden voor iedere provincie een heerlijk uitje om te (ont)prikkelen. In alle rust in de natuur, of tussen de dieren. Lees snel verder voor een heleboel inspiratie!
12x prikkelproof uitjes

Groningen: Speeltuin 't Speulparadies 

Speciaal voor kinderen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking is in deze speeltuin een bijzonder speeltoestel gebouwd. Dit speeltoestel heeft veel uitdagende (en eenvoudige) spelelementen, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Op deze manier kunnen kinderen met en zonder een beperking gemakkelijk samen spelen. Behoefte aan meer rust? Loop dan op een rustige dag over het avonturenpad, of aai de konijnen, geiten en alpaca's bij de kinderboerderij in Beerta!

Friesland: De Naturij

Het grootste speelpark van Friesland vind je in Drachten! Met 70.000m2 speelplezier is er genoeg ruimte om op avontuur te gaan. Je kunt je hier een hele dag vermaken in de indoor speelhal, het outdoor speelpark of in de natuur. Wandel bijvoorbeeld over het kabouterpad, het boerderijpad of het blotevoetenpad. Bij het blotevoetenpad prikkel je zintuigen door blootvoets over het pad te lopen, te klimmen of te klauteren!

De Naturij

Noord-Holland: Snoezelcentrum

Hier vind je acht verschillende ruimtes met een eigen thema. Het Snoezelcentrum in Nederhorst Den Berg is een wondere wereld en zintuigbeleving op zichzelf. Alle inrichtingen, de decors, het spelmateriaal en de activiteiten zijn gericht op zintuiglijke stimulering. Voor kleine baby’s en kinderen is het een kans om heerlijk te ontspannen en te genieten, er is een goede balans tussen actie en rust.

Drenthe: Speelbos en belevingspad Roekpad

In Echten ligt Speelbos en belevingspad Roekpad. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens deze leuke wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien! Loek de Roek wijst je de weg tijdens de wandeling van ongeveer 1 kilometer. Ook voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking is het toegankelijk, de tekst op de borden staan ook in braille.

Roekpad

Overijssel: Natuurspeelplek De Schellerdriehoek 

De Schellerdriehoek in Zwolle is als natuurlijke speelplaats zo ingericht dat het geschikt is voor alle kinderen; met en zonder beperking. Iedereen kan er spelen, elkaar kan ontmoeten, beleven en genieten. In de speeltuin vind je onder andere een waterspeelplek, pomp, watergoten- en tafels, wilgenhutjes- en tunnel, de zig-zag bank-trein, vogelnestschommel, speelbult met uitkijkpunt en veel meer leuks! Bij De Schellerdriehoek is veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de speeltoestellen, zodat ook kinderen met een beperking of prikkelverwerkingsstoornis zelf op ontdekking kunnen gaan!

Flevoland: Bultpark

Bij het Bultpark in Lelystad is van alles te doen! Zo kun je spelen bij het speelbos of in de speletuin, of heerlijk wandelen (met een speciale route voor mensen met een visuele beperking). Wij zijn ook groot fan van de Zintuigentuin. Hier zijn vier thema's: Je leven in planten, Zo proeft groen, Zo voelt groen en Zo smaakt groen. De bedoeling van de tuin is om mensen meer bewust te maken van geuren, smaken en meer van het openbaar groen.

Prikkelproof uitjes

Gelderland: De Nieuwe Belevenis

Prikkel je zintuigen in de bijzondere belevingswereld van de Nieuwe Belevenis in Arnhem. Alle decors, muziek, geluiden, licht- en video-effecten, het spelmateriaal en de activiteiten zijn gericht op zintuiglijke stimulering. Tijdens een belevenis staan niet de beperkingen, maar de mogelijkheden van het kind centraal. Je kunt kiezen uit twee verschillende belevenissen. Ga je voor actie in het Belevenistheater? Of geniet je liever van de snoezelwerelden in de rustigere Mini-Belevenis?

Zuid-Holland: Het Jeugdspeelpark

Voor kinderen met een beperking is dit een fijne speelplek: het gebied is erg groot, waardoor kinderen die snel prikkels ervaren ook in rust kunnen spelen. Voor kids die juist op zoek zijn naar prikkels, is het blotevoetenpad een aanrader. Welke verschillende ondergronden en bloemen kom je tegen onderweg? Daarnaast vind je bij Het Jeugdspeelpark in Hendrik Ido Ambacht een speeltuin, kinderboerderij, ontmoetingsplek met restaurant, dagbesteding en allerlei activiteiten. De natuurlijke speelomgeving stimuleert meer gevarieerd en creatief speelgedrag!

Utrecht: Stadsboerderij Eilandsteede

In de stad Utrecht vind je deze fijne boerderij, waar kinderen veel ruimte hebben om te spelen. Voor kinderen die moeite hebben met prikkels, kan het fijn zijn om bij dieren in de buurt te zijn. Met ezels, varkens, koeien, schapen kippen en geitjes, aan dieren geen gebrek! Ook kan de rust van de pluktuin en de educatieve wijktuin van Stadsboerderij Eilandsteede erg fijn zijn!

Eilandsteede

Zeeland: Pluktuin La Fleur

Pluktuinen kunnen een erg fijn uitje zijn voor prikkelgevoelige kinderen, zeker als je op een rustig tijdstip een bezoekje brengt. Je kunt alle tijd nemen om jouw favoriete bloemen te zoeken. Ook voor kinderen met een visuele beperking zijn pluktuinen een toffe plek om te ruiken en voelen. Bij de verschillende locaties van Pluktuin La Fleur door heel Zeeland mogen kinderen zelfstandig bloemen plukken, in de periode van maart t/m september! 

La Fleur

Noord-Brabant: Stichting Huifbed De Meierij

Stichting Huifbed De Meierij biedt en speciale manier van paardrijden voor mensen met een beperking waarvoor gewoon op het paard zitten niet mogelijk is. De beweging en de warmte van de pony’s zorgt voor de totale fysieke en mentale ontspanning. Ook vind je bij deze mooie stichting in Rosmalen een hele fijne snoezelruimte, waarbij verschillende materialen zorgen voor nieuwe prikkels.

Zuid-Limburg: De Belevingsruimte

Bij de Belevingsruimte in Holtum kun je terecht voor individuele begeleiding, kleine groepsactiviteiten en verschillende workshops! Iedere 2 tot 3 maanden zijn er talloze activiteiten in een nieuw thema. Het is geschikt voor iedereen die  zintuigen wilt prikkelen met het SHX interactief snoezel systeem. Of je nu jong of oud bent, weinig prikkels kan verdragen of juist op zoek bent naar prikkels!

Belevingsruimte

TIP: heb jij ook al eens gekeken op onze Zorg-pagina?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van toegankelijke tips en uitjes!

Naar de website